Ден 100 на протестите: Петък е, пак обградиха БНТ, крещят "Еничари" на полицаите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127162 www.24chasa.bg
Снимки Велислав Николов

21:50 ч.:
Отново заваля силен дъжд в столицата, а протестиращите все още са пред БНТ, като са блокирали входа. С чадъри и дъждобрани те скандират "Оставка" и "Мафия", както и "Еничари" срещу полицаите с щитове и шлемове пред входа на телевизията.

21:37 ч.:

Протестиращите са се събрали пред сградата на БНТ с искания за оставката на генералния директор на националната телевизия Емил Кошлуков.

Пред тълпата с мегафон говорят отец Дионисий, Ренета Инджова и ген. Димитър Шивиков.

По традиция в петък протестиращите изчакваха гостите на предаването "Панорама", но днес сред тях умишлено няма да има политици, решиха от телевизията.

20:50 ч.:

Протестиращите се събраха пред входа на храм-паметника "Св. Александър Невски". Старата сграда на парламента е плътно обградена от полиция.

20:45 ч.:

При проверка на изграден филтровъчен пункт във връзка с охраната на обществения ред на протеста тази вечер, са спрени група граждани, които носели транспаранти, монтирани на триметрови тръби. Предупредени са с оглед осигуряване на безопасността на присъстващите в района и са пропуснати, съобщиха от СДВР на страницата си във Фейсбук.

20:35 ч.:

Протестиращите се отправят на шествие към бившата сграда на парламента, а след това и към катедралния храм "Св. Александър Невски". С патриотична музика и съпровод от тъпан, от "отровното трио" призоваха всички с чадъри да тръгнат на шествие по жълтите павета. 

20:20 ч.:

С чадъри под дъжда преминава ден 100 на протестите в София или Петото велико народно въстание, както го кръстиха организаторите от "отровното трио". Стотици са на триъгълника на властта, някои се крият под навеси и безистени на сградите наоколо, други изчакват да превали в подлезите, а трети са подготвени с дъждбрани и чадъри.

От фонтана пред президенството от "отровното трио" произнасят традиционните си речи срещу управляващите и главния прокурор. "Измъчваха, раняваха, арестуваха. Ние ще ги махнем и ще им потърсим отговорност. Мафията за тези 100 дни е тежко ранена. Ще хванем тези престъпници, ще ги заключим в зоопарк и ще им хвърляме фъстъци по клетките", каза проф. Велислав Минеков от фонтана.

Междувременно младеж се покатери на улична лампа пред президенството, за да закачи протестен плакат.

Полицейското присъствие в района е засилено и се проверяват протестиращите преди да се присъединят към множетсвото на площада.

По рано през деня не бяха допуснати група протестиращи, идващи от Софийския университет. Сред тях имаше предимно студенти. Причината полицаите да ги спрат бе, че пръчката на знамето и банера им бе по-голяма от допустимото. До сблъсъци не се стигна, а двете групи протестиращи се пресрещнаха в малко шествие по бул. "Цар Освободител".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена