Румяна Коларова: Експертен кабинет в България не може да се случи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127220 www.24chasa.bg
Политологът проф. Румяна Коларова СНИМКА: Архив

"От самото начало беше ясно, че алтернативата за управляващите беше пълна капитулация, което е ясно, че е неприемливо. Липсваше възможност за посредничество. Нямаше кой да влезе в ролята не медиатор между двете страни. Президентът е човек, който може да намери решение. Но той взе страната на протеста още от самото начало". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ политологът проф. Румяна Коларова по повод продължаващите протести.

„Всичко се движеше в две паралелни реалности. Имаше два важни момента. Първият е фрустрацията на протестиращите. Напрежението обаче не води до нищо добро. А от друга страна имаше делегитимизация на властта. Но изследванията показаха, че тази криза на делегитимизация не е голяма. Правителството продължава да функционира“, коментира тя.

"Бързи избори под уличен натиск означава, че държавата отстъпва и не действа политическа логика. Аз не съм съгласна, че няма предсрочни избори, защото България се управлява от олигарси. В Европа има много добро решение при такива кризи - експертно правителство. В България обаче това решение няма как да сработи и не може да се случи", категорична е Коларова.

„Още от самото начало беше ясно, че опозицията говори с езика на протеста. Няма как да сравняваме сегашната ситуация с тази от 96-97 година, защото сега държавата е стабилна икономически, отпускат се средства. През 96-97 година държавата беше фалирала. По онова време президентът Петър Стоянов имаше рейтинг от над 90% и беше герой. Сега рейтингът на президента пада“, заяви тя.

„Протестите може да продължат и до изборите през март. Спорът обаче вече е за неговата идентичност. Виждате вчера студенти от СУ протестираха, но спорът беше десет ли са или десетки. За самия протест пък спорът е дали са сто или стотици“ обяви тя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена