В Барселона протестират срещу затварянето на барове и ресторанти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127418 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Няколкостотин демонстранти протестираха днес срещу затварянето на барове и ресторанти в Каталуния, разпоредено от властите, за да се ограничи разпространението на епидемията от коронавирус в този североизточен испански регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С викове "Не на затварянето!", демонстрантите, по-голямата част от които заети в ресторантския сектор, се събраха по обяд на площад Сан Хайме, пред кметството на Берселона и сградата на каталунското правителство.

В множеството имаше сервитьори, готвачи, собственици на ресторантчета. Някои участници бяха с високи бели шапки на майстор-готвачи и удряха по тенджери.

Демонстранти хвърляха яйца и порцеланови чинии по официалните сгради, за да изразят гнева си от първия ден на затворени заведения.

От много време не можем да работим. Не е възможно отново да затворят баровете и ресторантите, ще умрем от град, предупреждава Алваро Сагреда - готвач в петзвезден хотел.

За Хуан Медерос, собственик на два бара, в които са наети шестима души, ситуацията е непоносима заради наемите, доставчиците, липсата на място за настаняване на всички посетители.
Други, като 36-годишния сервитьор с 14-годишен стаж Адриан Хил се опасяват, че мерките няма да продължат само 15 дни, защото това не решава нищо и после ще има нови 15 дни и накрая ще се окажем вече в следващата година.
От снощи баровете и ресторантите са затворени за поне 15 дни в региона на Каталуния. Разрешено им е единствено да правят доставки по домовете, за да се избегне обща карантина през следващите седмици, обясниха в сряда каталунските власти.
Обявяването на тази драстична мярка беше предшествано от частичното затваряне на Мадрид, където баровете и ресторантите остават отворени.
В Андалусия, Навара и Галиция са въведени други ограничения за справяне с нарастването на случаите на зараза в Испания, където КОВИД-19 отне живота на повече от 33 000 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена