Рекорд - 22 млн. гласуваха предварително на американските избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127691 www.24chasa.bg

Повече от 22 милиона американци вече са гласували на изборите - рекордно голям брой, който се дължи на ентусиазма на демократите и на пандемията, променила начина, по който гласува страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Дадени до петък вечер 22,2 милиона гласа представляват 16 процента от гласовете, дадени на президентските избори през 2016 г., а осем щата още не съобщават обобщените си данни, тъй като избирателите там имат още две седмици за гласуване. Много активното гласуване на американците дава основание на експерти да прогнозират, че тази година може да гласуват 150 милиона души и избирателната активност да бъде най-високата на президентски избори от 1908 г.

Засега по данни на Асошиейтед прес много по-активно гласуват демократите, отколкото републиканците - в 42 щата съотношението е 2 към 1. Това обаче не значи, че демократите ще поведат в гласуването, когато се броят гласовете. Очаква се, че републиканците ще гласуват масово в деня на изборите и ситуацията може много динамично да се промени, отбелязва АП.