Радио Китай: Силовата политика на САЩ ще ги изолира от останалия свят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127873 www.24chasa.bg
Майк Помпео. Снимка Радио Китай

В днешния си брой японският ежедневник „Йомиури шинбун“ съобщава, че представители на правителството са уведомили САЩ, че няма да се съобразят с искането китайски компании да бъдат изключени от изграждането на телекомуникационни мрежи в страната, съобщава Радио Китай.

Преди това южнокорейската агенция „Йонхан“ също съобщи, че в провелия се на 14 октомври стратегически икономически диалог между Сеул и Вашингтон, е било отказано на американската страна компанията „Хуауей“ да бъде изключена от участие в изграждането на 5G мрежата на Южна Корея. По този начин, поредният опит на САЩ да принудят съюзнически държави да се включат към натиска срещу „Хуауей“ търпи неуспех и показва, че в епохата на глобализацията, чийто дух е многостранност и взаимна изгода, политиката на заплахи и демонстриране на сила няма място.

През последната година, по време на визитите си в Европа, Близкия изток и Латинска Америка държавният секретар на САЩ Майк Помпео непрестанно критикува Китай. И макар някои държави да са принудени да заемат предпазлива позиция, повечето направиха обективен избор. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че макар да е изправен пред натиск от Вашингтон, Брюксел ще се съобрази със своите интереси и изхождайки от ценностите си няма да пое по пътя на конфронтацията с Китай.

Като единствената супер сила в света, САЩ са свикнали да разчитат на силовата политика и често принуждават други държави да се съобразяват с техните интереси. Това обаче е погрешен подход, тъй като всички страни – независимо малки или големи – са равнопоставени на международната сцена. Никоя държава не би искала да бъде принуждавана или сплашвана, за да върши неща, противоречащи на нейните интереси.

В момента Вашингтон не пести сили в опитите си да изолира Китай. В крайна сметка обаче, изолираният ще бъде той. Неотдавна петдесетина учени от редица американски университети, включително и Харвардския, излязоха със заявление, в което се посочва, че външната политика на САЩ е неразумна и причиняваща нестабилност, несигурност и омраза. Все повече страни виждат, че различията и противоречията между Китай и САЩ не са спор за правата и мястото на двете страни в международната система, нито са свързани със социалното им устройство, а представляват избор между справедливостта и омразата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години