Защо китайският опит в премахването на бедността си струва да се сподели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9127887 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Днес (17 октомври) е Националният ден за борба с бедността в Китай и по света, съобщава Радио Китай. През последните 40 години, от старта на реформите и отварянето си, Китай успя да избави над 800 милиона души от бедността, което е повече от 70% от глобалното бедно население за същия период. След приключването на стратегията за изкореняване на абсолютната бедност тази година, Китай ще реализира целта за намаляване на бедността от Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. с 10 години предсрочно и допринесе значително за премахването на бедността в световен мащаб.

Защо Китай успя да се справи със задачата толкова бързо? Бурното икономическо развитие на страната създаде голям брой работни места, което доведе до динамичен ръст на доходите на жителите, като по този начин формира огромен вътрешен потребителски пазар.

В допълнение към намаляването на бедността чрез насърчаване на производството, екологията и образованието, развитието на технологии, като цифровата икономика, също е ключово за премахване на бедността.

В момента този проблем все още е огромно предизвикателство пред света. Въпреки че се е ангажирал със собствената си задача, Китай винаги е водил активно сътрудничество с развиващите се страни в тази сфера, особено тези, които са най-слабо развити. В същото време, Китай призова за създаването на Нова банка за развитие на БРИКС и Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции и съвместно изграждане на „Един пояс, един път“, които да допринесат за общото намаляване на бедността и просперитета на света.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Любослав Пенев, Стойчо Младенов, Златомир Загорчич или Миодраг Йешич? На "Армията" отново се търси треньор, който да върне европейската слава на големия ЦСКА и да се бори с "Лудогорец" за шампионската титла. "Нужен ни е човек, който е израснал в ЦСКА и е наясно с морала, изискванията и традициите на клуба - коментира пред "България Днес"

Фаворитът за нов треньор на "Левски" Славиша Стоянович ще заложи на предимно български екип. За разлика от предишния му престой на "Герена", сега той ще заложи на родни помощници. По всяка вероятност в щаба му ще има само един чужденец, който ще дойде с него. Това със сигурност няма да е дясната му ръка в отборите

Невероятната хърватка Дона Векич се отдаде на пълен релакс по време на пандемията. Дългокраката тенисистка намери райско местенце в италиански курорт и очевидно няма намерение да участва повече по турнири до края на сезона. Бившето гадже на Стан Вавринка още не може да преживее раздялата. Двамата бяха заедно в продължение на няколко години