Никола Димитров: Или ще имаме общ успех, или общ провал

https://www.24chasa.bg/novini/article/9128726 www.24chasa.bg
Никола Димитров СНИМКА: Ройтерс

Северна Македония се готви за позитивен сценарий относно организирането на Междуправителствена конференция с ЕС, полагат се усилия и се предприемат дипломатически действия в тази посока, заяви днес вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров, цитиран от "Независен весник".

Вицепремиерът не изключва възможността Междуправителствената конференция да не започне през декември поради съпротивата на България, но каза, че евентуалният неуспех няма да бъде само македонски, а ще бъде поражение и за европейската картина на България, но преди всичко за самата Европа и за основните й ценности, предава БТА.

"Не е изключено да няма Междуправителствена конференция до края на годината, но ако причината затова е македонският език, аз съм ОК с това", каза Димитров в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в Секретариата по европейските въпроси.

Той подчерта, че се полагат дипломатически усилия да се намери изход от тази ситуация, но както каза, пространството за това не е неограничено.

"Нашето право на самоопределение в 21 век и на този континент не може да бъде спорно и ако македонският език стане пречка за интеграцията в ЕС, прилагателното в думата ЕС ще стане спорно, защото не може да сте европейски и да се месите в правото на един народ да каже какъв е и на какъв език говори. По такъв начин не може и да се изгради истинско здраво приятелство, което да се базира на взаимно уважение", каза Димитров.

"Убеден съм, че всички страни членки и особено съседите осъзнават, че сме пред много прост избор - или ще имаме общ успех, или ще имаме общ провал, защото евентуалният неуспех няма да е само македонски, а ще бъде и поражение за европейската картина за съседна България, но преди всичко за самата Европа и основните й ценности. Ние се готвим за успешния, за победния сценарий", каза вицепремиерът Никола Димитров.