Установиха случай на COVID-19 в кардиналския дом, където живее папата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9128740 www.24chasa.bg
Папа Франциск СНИМКА: РОЙТЕРС

Папата временно е напуснал "Света Марта", където обичайно живее 

Ватикана обяви днес, че е установен случай на положителна проба за COVID-19 в кардиналския дом "Света Марта", където живее светият отец, предаде Франс прес.

"Още един случай на човек, дал положителна проба за COVID-19, беше установен сред жителите на Ватикана. Пациентът, който за момента няма симптоми, беше поставен в изолация, както и всички, които са били в пряк контакт с него", заяви пресслужбата на Светия престол. В съобщението се добавя, че човекът временно е напуснал "Света Марта", където обичайно живее, предава БТА.

Не беше дадено никакво уточнение за здравословното състояние на папа Франциск, който от избирането си предпочита да пребивава в "Света Марта", вместо в апостолическия дворец, където е официалната му резиденция.

В съобщението се казва единствено, че здравето на всички жители се наблюдава постоянно.

По време на традиционната си аудиенция в сряда папата избегна всякакъв близък контакт с вярващите, които го приветстваха от разстояние.

Тогава светият отец се извини, че ги поздравява отдалече, но посочи, че всички, като добри граждани, трябва да съблюдават предписанията на властите, за да спомогнат за слагане край на тази пандемия.

Папата не носи маска по време на публичните или частните си аудиенции, отбелязва АФП.

Италия, където има над 36 000 смъртни случаи от коронавирус, е изправена пред ново увеличение на броя на заразените. Вчера там беше регистриран абсолютен рекорд от над 10 000 случаи за 24 часа от началото на пандемията в страната.