Готова продукция за 70 000 лв. в разбитата наркооранжерия в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/9130172 www.24chasa.bg
Шефът на ОДМВР старши комисар Димитър Машов и окръжният прокурор Христо Христов дадоха подробности за разбитата наркооранжерия СНИМКА: Дима Максимова

Най-голямата наркооранжения за производство на марихуана във Великотърновско разби полицията и прокуратурата при спецакция в Горна Оряховица.

Униформените атакували базата на бивша фабрика за пилета близо до ЖП гаратапо предварителна информация, че хора от София и Велико Търново отглеждат марихуана в специални помещения, които са обособени като оранжерия. Около 20 ч. в събота полицаите нахлули и задържали двама мъже в процес на обгрижване на растенията. Белезниците щракнали на ръцете на 32-годишен столичанин, известен на полицията, но неосъждан и 30-годишен от село Арбанаси. Модерната наркооранжерия била разположена в три халета. В приспособено за сухене пощение открили около 14 кг суха растителна маса, чиято цена на пазара е 70 000 лв., каза шефът на ОДМВР ст.комисар Димитър Машов. "Бяха намерени още две помещения, в които имаше пълен цикъл на отглеждане на растения, включващи капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и поддържане на определени градуси. В момента на задържане на лицата всичко работеше", разказа комисар Машов. При претърсването били открити около 1000 растения с височина от 1.50 до 2 м. Според разследващите наркофермерите са действали в базата около 6 месеца, но процесуално-следствените действия и пътят на готовата продукция до разпространителите тепърва се изясняват.

Двамата авери се смятат в основата на престъпната схема. Те са задържани за 24 часа и към момента не дават обяснения.

"Предстои привличането им в качеството на обвиняеми и предявяване на обвинение за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и за държане на наркотични вещества с цел разпространение", уточни наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова.

По първия текст от Наказателния кодекс ги грози от 2 до 5 г. затвор и глоба от 5 до 10 000 лв. За държане на наркотични вещества с цел разпространение наказанието е по-тежко - от 2 до 8 г. затвор и комулативно наказание глоба.

"Всичко това е в изпълнение на указания на главния прокурор за решителни действия срещу наркоразпространението. Само за тази седмица, в следствие на добрата комуникация между Окръжната прокуратура и ОДМВР, това е четвърта разкрита наркооранжерия", съобщи окръжният прокурор Христо Христов.

Готова продукция за 70 000 лв. в разбитата наркооранжерия в Горна Оряховица

Готова продукция за 70 000 лв. в разбитата наркооранжерия в Горна Оряховица

СНИМКИ: ОДМВР-Велико Търново
СНИМКИ: ОДМВР-Велико Търново

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена