Норвежки депутат предлага Нобел за мир за лидерките на беларуската опозиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9131133 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Норвежки депутат обяви днес, че е предложил за Нобеловата награда за мир за 2021 г. трите лидерки на опозиционното движение в Беларус - Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, предаде Франс прес.

Според Геир Тоскедал, който е от Христяндемократическата партия, трите беларуски опозиционерки заслужават престижното отличие, защото са организирали мирни протести срещу режима на президента на Беларус Александър Лукашенко, предава БТА. 

Депутатът заяви, че лидерките на беларуската опозиция имат невероятен кураж, че са вдъхновили едно мирно опозиционно движение срещу незаконния режим на Беларус и че са организирали мирни протести, въпреки че беларуските власти прибягват срещу тях до все по-голяма сила.

Парламентаристът се надява, че неговото предложение ще привлече още повече внимание върху мирната борба, водена срещу последния диктатор на Европа и върху онези, които се борят за една свободна и демократична Беларус.

Днес в Беларус има нови протести срещу Лукашенко и в Минск вече бяха задържани над 100 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена