Пътуващи терапевти и лекари за инвалиди в селата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9131173 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Националната стратегия за хората с увреждания до 2030 г.  предвижда приложения на смартфони да следят състоянието на болните

Мобилни медицински грижи, физиотерапия и следене на здравното състояние през мобилни приложения. Това предвижда Националната стратегия за хората с увреждания до 2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

До 10 г. трябва да се създадат медицински центрове за наблюдение и лечение до 48 часа.

Медицинската експертиза се нуждае от различно ниво на контрол, за да се намалят случаите на злоупотреби с болничните листове и телковете, пише още в стратегията.

Ще се разработи и концепция за развитие на диагностика и лечение от разстояние, като това ще става чрез технологиите. Това ще се отнася предимно за пациенти в труднодостъпни и отдалечени райони. Ще се въведат и приложения за мобилни устройства за наблюдение на състоянието на болните.

Ще трябва да се подобри и инфраструктурата в превозните средства, гарите и уличната мрежа, за да може хората с увреждания и възрастните да се придвижват по-лесно. Според експертите трябва да се увеличи процентът на намаление от билети и карти, които хората с увреждания ползват при пътувания, като той се определя в зависимост от степента на увреждането им.

БНТ и БНР пък ще трябва да включат в програмите си специализирани субтитри, език на знаците, аудиоописание, аудиосубтитри, както и достъпни мултимедии.

Предвижда се да продължи и насърчаването на работодателите да наемат на работа хора с увреждания, като адаптират работни места според нуждите им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена