2,2 милиона реклами за Фейсбук и Инстаграм са отказани преди изборите в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9131781 www.24chasa.bg

Общо 2,2 милиона реклами за Фейсбук (Facebook) и Инстаграм (Instagram) са отказани, както и 120 000 поста са били изтеглени преди президентските избори в САЩ заради опити за възпрепятстване на участието във вота. Това заяви в интервю за френския в. "Журнал дю диманш" вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег, цитиран от Франс прес.

Освен това са изпратени предупреждения за 150 милиона фалшиви новини, проверени от независими медии, сред които и АФП, допълни Клег.

От месеци Фейсбук полага все повече усилия да не се повторят инциденти като през 2016 г., когато мрежата беше използвана от Русия за мащабно манипулиране на избиратели на президентските избори в САЩ и на референдума за Брекзит във Великобритания, посочва БТА.

"Трийсет и пет хиляди сътрудници се занимават със сигурността на нашите платформи и помагат за изборите. За проверката на информациите сме установили партньорства със 70 специализирани медии, пет от които във Франция", посочва в интервюто Ник Клег, който е бивш британски вицепремиер. По думите му Фейсбук разполага с устройства за изкуствен интелект, които са позволили премахването на милиарди публикации и фалшиви профили още преди да са били получени сигнали от потребители. Освен това мрежата съхранява всички реклами и информацията за тяхното финансиране и подателя им в продължение на седем години, за да се гарантира прозрачността.

Вицепрезидентът на компанията изтъква, че през 2016 г. Фейсбук не е установил, нито премахнал дори една чуждестранна мрежа, намесваща се в изборите. Между март и септември същата година са премахнати 30 злонамерени мрежи по света, някои от които насочени срещу САЩ.

В началото на октомври Фейсбук изтегли над 300 профила и страници, активни във Фейсбук и в Инстаграм. При това е била установена връзка с маркетинговата компания Рали Фордж (Rally Forge), която работи за Търнинг пойнт Ю Ес Ей (Turning Point USA) - организация, чиято цел е да мобилизира студентите в подкрепа на Доналд Тръмп, по-специално в САЩ, където надпреварата ще бъде особено оспорвана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога