Кипърският президент поздрави новия лидер на кипърските турци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9132969 www.24chasa.bg
Никос Анастасиадис СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис отправи поздравления към новия лидер на кипърските турци Ерсин Татар за избирането му, предаде АНА-МПА.

В писмено изявление Анастадиадис заяви: "Ние напълно уважаваме решението на сънародниците си да изберат за нов лидер на общността на кипърските турци г-н Ерсин Татар. Поздравявам г-н Ерсин Татар и очаквам в най-скоро бъдеще (да проведем) среща за опознаване", предава БТА. 

"Искам да уверя както него самия, така и съгражданите си, кипърски турци, в готовността и решимостта си да откликна незабавно на заявеното намерение на генералния секретар на ООН да предприеме възможно най-скоро нова инициатива за решаване на кипърския въпрос на основата на резолюциите на Обединените нации, на решенията на Съвета за сигурност и на принципите и ценностите на ЕС, страна членка на който е и ще продължи да бъде Кипър. Иска ми се да се надявам, че същата воля ще демонстрира и г-н Татар", каза Анастасиадис. 

Вчера Ерсин Татар беше избран за "президент" на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Очаква се подкрепяният от Анкара Татар да заеме по-твърда позиция в преговорите за решаване на кипърския въпрос в сравнение с предшественика си Мустафа Акънджъ.