Министър Ангелов: Има достатъчно легла за болни от COVID-19 в Благоевградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134096 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Ако до 2-3 седмици броят заразени с COVID-19 намалее, пръв ще поканя всички в Банско, каза Ангелов

"Нямаме притеснения за недостиг на легла. Имаме притеснения за силата на българските медиците, които вече 6 месеца нон стоп са опаковани в костюми, давайки всичко от себе си. Това е единственото нещо, което ни притеснява и ще бъдем близо до тях. Ако трябва ще влезем и в лечебните заведения, да помагаме. Няма да спрем да бъдем лекари." Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обиколи болниците в Благоевград, Сандански, Разлог и Гоце Делчев, за да види на място как се справят с лечението на пациентите с коронавирус, защото областта е с по-висок процент на заболеваемост.

В Югозападната болница има настанени 49 пациенти с положителни тестове. Във филиала в Сандански са 27, а в Петрич са 22. Министърът успокои, че няма място за притеснения по отношение на леглата в Югозападната болница. Има готовност да се разкрият още близо 100 легла.

Министър Ангелов коментира реакцията на туристическия бранш в Банско на призива му да не се пътува до Благоевградска област. "Заедно с колегите от туристическия бранш, с всички държавни институции - областен управител, кмет, РЗИ, полиция трябва да завишим контрола и при неизпълнение на мерките да се налагат своевременни санкции. Започнахме масови проверки по всички обществени места, където има струпване на много хора - нощни заведения, градски транспорт. Ако това се случи, в рамките на 2-3 седмици, тези числа могат да бъдат променени и тогава ще съм първият, който ще каже на хората да заповядат в Банско. Все още, докато числата са такива, нашите препоръки няма да бъдат променени. Хората, за да стигнат до Банско и Сандански, минават през Благоевград, т. е. рисковете от контакти са реални", допълни проф. Ангелов и изрази разбиране към притесненията на туристическия бранш в Банско.

Категоричен е, че всеки кмет има възможност да наложи допълнителни мерки и там, където кметовете са преценили, са наложили такива по отношения на струпванията на закрито, провеждане на масови мероприятия, вечерен час. Проф. Ангелов се надява тези мерки да доведат до по-малък брой на новозаразени и да се "даде глътка въздух на туристическия бранш". Увери кметовете, че няма да бъде оставени от централната власт да се борят сами. "Ще бъдем рамо до рамо с тях, за да вземем най-добрите възможни мерки. Целта на мерките не е да спират живота, а да запазят българските граждани и медици живи и работоспособни", допълни министърът.

За предложението карантината да е 10 дни той обясни, че във вторник ще има събиране на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. "Ще говорим с лекарите, които имат най-голям опит в лечението на заболяването и анализиране на резултатите, тогава ще предприемем действия. Това не е български опит, това се случва в много държави. Около 10-ия ден след началото на клиничните симптоми е малка вероятността човекът да предава заразата. Позитивират се тестове, защото се съдържат олигонуклиотиди - части от вируса, които не могат да предадат заболяването на друг човек", обясни проф. Ангелов. Обясни и защо се случва човек с ясни симптоми да е с отрицателен тест. "Когато говорим за типична клинична картина, ПСР тестът е по-скоро допълнение, което доказва дали пациентът е позитивен или не. Типичната клинична картина, рентгенологичните данни са тези, които ни дават правото да мислим, че пациент е положителен на ковид, дори и да е с отрицателен тест. Има много такива пациенти и те стоят в т. нар. буферни зони. Виждаме, че има клинична картина, има типични образни данни, но тестът му е отрицателен, а ние сме сигурни, че заболяването му е това", обясни министърът. Разясни, че за да бъде един тест позитивиран и да се направи по правилата има много тънкости - съхранението на теста, дали се взима правилно пробата, след това съхранението й, транспортирането, изработването.

Проф. Ангелов увери, че се готвят промени в Закона за държавния служител и Кодекса на труда, за да не се налага служители, които получават по 1000 лв. допълнително за работа на "първа линия" да връщат част от парите, защото са повече от 80% от работната им заплата.

Бюджетът на НЗОК ще бъде увеличен, очаква се решение как ще процедират личните лекари с издаването на направления за ПСР-тестове. До момента е имало 5 срещи на ръководството на НЗОК с фармацевтичния бранш за допълнителното финансиране на някои лекарства и тепърва се очакват точните разчети.

Министърът благодари на всички български лекари, които днес няма да празнуват, а ще бъдат до своите болни. Изказа и съболезнования на близките на загиналите медици, както и извинения на семействата, които няма да бъдат с близките си на празника, а са в болниците.