Ирландия готви най-драконовските мерки срещу COVID в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134357 www.24chasa.bg

Очаква се Ирландия да въведе най-строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в Европа, според „Блумбърг“, цитиран от Би Ти Ви. Причината е ръст в новозаразените с COVID-19.

Планирана е среща на кабинета в страната, на която да се изяснят детайлите по предстоящото затягане на мерките. Въпреки притеснения за негативния ефект на ограниченията върху икономиката, здравните власти настояват за повишаване на нивото на опасност.

Потвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие в Ирландия са 1248. Това доближава страната до общо 50 000 заразени от началото на пандемията.

Към момента по-голямата част от държавата е в 3-то ниво на опасност. Ако Ирландия премине към ограниченията на 5-то ниво, това ще означава затваряне на баровете и всички магазини, освен супермаркетите и аптеките, както и ограничения за придвижване в радиус до 5 км от дома.

Възможна е и по-лека комбинация между двете степени на опасност от разпространение на коронавируса. В този случай, отново много от магазините ще затворят, но хората ще могат да спортуват по-далеч от домовете си.

Училищата в страната ще останат отворени според члена на Камарата на представителите на Ирландия Томас Бърн.

Ограниченията в Ирландия идват на фона на втората вълна на заразени в Европа и затягане на мерките в много държави. Така в Лондон вече е забранено хора от различни домакинства да се срещат на закрито, а Париж и още 8 града във Франция въведоха вечерен час за следващите 4 седмиц