Литовци с COVID-19 гласуват от колите си в специални избирателни секции

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134470 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Литовците от днес гласуват във втори тур на парламентарните избори, като някои от тях пускат бюлетините направо от колите си в специални избирателни секции драйв ин, създадени заради рязкото увеличаване на заразените и карантинираните в балтийската страна, предаде Асошиейтед прес.

Избирателите пристигат с колите си, носейки маски и пускат бюлетината в урната, без да излизат от автомобила. В страната са разкрити 4 такива секции. По този начин до четвъртък могат да гласуват само хора, поставени под карантина и фигуриращи в избирателните списъци. Всички други регистрирани избиратели могат да подадат гласа си на втория тур в редовните избирателни секции в изборния ден - 25 октомври, предаде БТА.

"Това е много удобно. Щеше да е добре това да беше направено от самото начало, така много хора биха могли да гласуват на първия тур", каза Йонас - бивш учител, който предпочете да се представи само с малкото си име.

Опозиционният консервативен "Съюз Отечество" победи на първия тур на 11 октомври, а Литовският съюз на селяните и зелените, който е основна сила в сегашната управляваща коалиция, остана втори. Анализаторите смятат, че "Съюз Отечество" ще се представи успешно и на втория тур и ще състави нова десноцентристка коалиция в 141-местния парламент.

Съгласно литовската избирателна система 71 депутати се избират мажоритарно, а 70 - пропорционално.

До момента в Литва, която е с население от 2,8 млн., са регистрирани 7726 заразени с коронавируса и 113 смъртни случая.

Тази година и чехите имаха възможност да гласуват от колите си - мярка, наложена заради пандемията от COVID-19. В Чехия бяха разкрити 156 временни драйв-ин секции из цялата страна за намиращите се под карантина.