ТЕЦ „Бобов дол“: Няма да горим отпадъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134480 www.24chasa.bg
ТЕЦ "Бобов дол" СНИМКА: Архив

Ще докажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни, казват от централата

Административният съд в Кюстендил потвърди комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", което дава право на централата да използва и неопасни отпадъци като част от горивния микс за производството на ток. Въпреки решението на съда от теца посочват, че сами се отказали от алтернативното горива и няма да го използват. Ето и цялото позиция на ТЕЦ "Бобов дол".

Днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се потвърждава комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ за осъществяване на дейност, в която е включена и добиването на енергия от оползотворяването на гориво от неопасни отпадъци, за пореден път показва, че нашата централа никога не е извършвала „нерегламентирано“ изгаряне на отпадъци.

Ние винаги сме действали с пълно съответствие с изискванията на българските закони. Въпреки това съдебно решение ТЕЦ „Бобов дол“ отново заявява, че се отказал и няма намерение да използва RDF гориво за производството на електрическа енергия. Съдебната битка, която продължаваме да водим, за да защитим нашето комплексно разрешително, е всъщност само битка за правото ни да докажем и покажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни пред българските институции и общественост.

Самият факт, че въпросното комплексно разрешително е издадено от Изпълнителната агенция по околна среда, че то е съгласувано и със здравните власти, в случай РЗИ, което следи за спазването на държавната здравна политика, означава, че нашата централа не само не е нарушила екологичното законодателство, ни и никога не е застрашавала общественото здраве, както дълго време беше внушавано.

Надяваме се решението на българския съд да не се използва за създаване на нова порция медийна истерия, ние не използваме и няма да използваме RDF гориво, както многократно сме заявили, а в миналото никога не сме го използвали незаконно. Заради лъжливи медийни публикации и сигнали до българските институции, само за 7 дни нашата централа беше проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции. Не бяха установени нарушения, както и изгаряне на отпадъци.

Относно коментираните, разпространявани в социалните мрежи и някои медии снимки и видеоматериали, показващи „черен дим, излизащ от комина на централата“, това е следствие от използването на гориво от мазут за разпалване на котлите и е точно посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на РИОСВ и е записано като нормален режим на работа на централата при разпалване в нейното разрешително.

Разпалването на котлите с мазут е традиционно за въглищните централи в страната, ТЕЦ “Бобов дол” не прави изключение. Прави впечатление, че хората и организациите, подаващи различни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отказват да присъстват на конкретните огледи.

Централата не е отказвала поискана информация никога!