Съдът: Има опасност Ветко Арабаджиев да избяга в чужбина - остава в ареста (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134937 www.24chasa.bg
Ветко Арабаджиев

Делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5 души ще продължи в съда. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване.

Тогава магистратите пуснаха под домашен арест и Ветко Арабаджиев, но втората инстанция отменя и това решение с подновяване на съдебната фаза на делото. Така главата на фамилията ще остане единственият от обвиняемите, който е под ключ. Маринела е вкъщи, но я следят с електронна гривна.

Ветко Арабаджиев може да избяга и да повлияе на свидетелите по делото. Това е изводът на втората инстанция, която връща делото срещу него и останалите в съдебна фаза. Според съдебния състав Ветко Арабаджиев може да се укрие, както когато го издирваха до март м.г. Тогава го заловиха в къщата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа до Барселона.

Маринела Арабаджиева
Маринела Арабаджиева

Ветко Арабаджиев е знаел, че срещу него има разследване, и въпреки това не се е предал. Магистратите посочват, че е достатъчен само фактът, че синът му е бил в ареста, докато той и съпругата му са издирвани с Интерпол. Припомнят се и намерените в имота на Жоро Шопа телефони, в които разследващите намериха материали от разследването срещу хотелиерите, включително и разпити на свидетели.

Когато първоинстанционният съд е решил да пусне Ветко Арабаджиев под домашен арест от прокуратурата са написали в протеста си, че той е собственик на много фирми чрез офшорни компании, регистрирани по цял свят, и с парите, които има може да избяга, както вече го е правил. И Апелативният специализиран наказателен съд се съгласява: “Всички тези обстоятелства правят опасността от укриване достатъчно интензивна и към този момент независимо от продължилото задържане от близо една година и шест месеца”.