Кой кой е в кабинета в сянка на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/9134978 www.24chasa.bg
Лидерката Корнелия Нинова се готви за премиер - оглави правителството в сянка на БСП.

Червените “министерства” ще пишат документи, които ще предложат на бъдещо правителство на БСП

Корнелия Нинова се готви за премиер. Това стана ясно в неделя, когато тя оглави правителството в сянка, избрано от Националния съвет. Това са партийните съвети по секторни политики, чиято задача е да изготвят платформата на БСП за парламентарните избори, стъпвайки на вече приетата “Визия за България”.

Одобрената структура включва 17 “министерства” и дублира тази на настоящото правителство. А самата Нинова застава начело на Съвет по управление, в който влизат всички председатели на съвети - т.нар. министри в сянка.

Освен да разработват секторни политики за програмните документи на БСП, червените съвети ще правят и мониторинг върху изпълнението на политически и стратегически документи в реално действащите министерства. Те ще изготвят и проекти по такива документи за ресорните министерства, които ще се предложат за обсъждане и приемане от бъдещо правителство на БСП или такова, в което соцпартията е коалиционен партньор.

 

Още три “министерства” си създаде БСП, но вече чисто партийни, а не с държавнически ресори. Става дума за комисията по идейно и програмно развитие, която бе оглавена от зам.-шефа Янаки Стоилов. Бившата зам.-министърка на икономиката и един от най-доверените хора на Румен Овчаров Анна Янева пък пое комисията по партийна дейност. А Георги Свиленски застана начело на червения предизборен щаб.

Вижте кой кой е в червеното правителство в сянка

Адвокат Веселин Пенчев ще води червеното МВР

Адвокатът от Шумен Веселин Пенчев застава начело на Съвета по вътрешни работи. Той е два мандата общински съветник в града, като в местния парламент работи в комисиите по право и обществен ред и по бюджет. Наскоро бе преизбран за нов мандат начело е на червената общинска структура в Шумен.

Евгени Кирилов взема външните работи след два мандата в ЕП

Едно от най-силните имена на БСП в сферата на външната политика - Евгени Кирилов, поема и ресорния съвет. Той е дългогодишен депутат, беше сред първите български наблюдатели в Европарламента, а след това и два мандата евродепутат. През 2007 г. комисията по досиетата разкри, че е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност и военното разузнаване.

Парламентарното острие Крум Зарков хваща правосъдието

Основното юридическо острие на БСП в Народното събрание Крум Зарков логично поема Съвета по правосъдие. Той е един от двигателите на предложенията на БСП за съдебна реформа, през него минават основните законодателни инициативи на левицата. Завършил е международно право в Париж, а дипломната му работа от Сорбоната печели наградата на годишния научен конкурс за 2007 г. на френския Институт за висши науки по национална отбрана. Специализирал е в Института по политически науки в Париж и в Академията по международно право в Хага, Холандия.

Атанас Зафиров е соцекспертът по отбраната

Зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров е един от основните говорители на партията по проблемите в отбраната, затова логично поема ресорния съвет. Беше два мандата депутат. Завършил е български език и история и финанси, специализирал е политология и политически мениджмът в НБУ и в Московската школа за политически изследвания. Завършил е с отличие и Военната академия "Г. С. Раковски".

Бившият общинар Орлин Ваташки ще е финансист №1 на БСП

Младият политик Орлин Ваташки застава начело на Съвета по финанси. Той е завършил финанси на предприятието в Икономическия институт към БАН и е специализирал банково дело към УНСС. Бил е общински съветник от БСП и зам.-шеф на комисията по финанси и бюджет в СОС преди два мандата. Бил е кандидат за кмет на столичния район “Витоша”, където е начело на червената структура.

Димитър Данчев - икономист от Виена, дава идеи за бизнеса

Димитър Данчев е една от младите надежди на БСП и е сред най-активните соцдепутати в парламента. Той е завършил Икономическия университет във Виена, магистър е по бизнес администрация, а преди това - и бакалавър МИО от УНСС. Затова и застава начело на Съвета по икономика.

Няма по-подготвен от Георги Свиленски за транспорта

Георги Свиленски е натоварен с много отговорности - той е зам.-шеф на лявата група и оглави червения предизборен щаб. Няма обаче по-подходящ от него за шеф на Съвета по транспорт, тъй като проблемите в този сектор са негова тема от години. Той е зам.-шеф на ресорната комисия в парламента, трети мандат е депутат.

 

Ексминистър Емилия Масларова и депутатът Георги Гьоков ще делят социалната политика

Двама съпредседатели ще има един от най-важните за БСП съвети - този по труда и социалната политика, която е приоритетна за столетницата. Поради голямата си натовареност и отговорния ресор работата в него ще си делят бившият социален министър Емилия Масларова и депутатът Георги Гьоков.

Проф. Масларова е най-големият експерт в червените редици по темата за пенсии и социални реформи. Освен че е била социален министър в две правителства - на Димитър Попов и Сергей Станишев, тя бе и дълги години депутат от БСП. А в момента преподава социални политики в Тракийския университет в Стара Загора.

Депутатът Георги Гьоков изнася битката на червените по тези политики вече в два парламента. Той е инженер по образование, бил е общински съветник и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора.

Таско Ерменков, който наблюдава КЕВР, получи енергетиката

Икономист по професия, откакто е в политиката, Таско Ерменков работи основно по проблемите в сферата на енергетиката, затова оглави и ресорния съвет. Той е трети мандат депутат, а в този парламент е и зам.-шеф на комисията по енергетика и на подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР. Завършил е МИО в Московския институт за международни отношения, доктор в областта на техническите науки.

Кметът на Самоков Владимир Георгиев ще развива регионите

Кметът на Самоков Владимир Георгиев, който кара своя трети мандат на този пост, ще е начело на Съвета по регионалното развитие и благоустройството. Той е юрист по професия, бил е и общински съветник. Зам.-шеф на Областния съвет за развитие на Югозападния район и представител на националното сдружение на общините в Националния съвет по туризъм.

Земеделието е за агроинженера Свилен Атанасов

Лидерът на плевенските социалисти Свилен Атанасов е начело на Съвета по земеделие, храни и гори. Той е агроинженер по професия - завършил е Аграрния университет в Пловдив. И има магистърска степен по селски райони и селски туризъм от британски университет. Шеф е на лявата група в общинския съвет в Плевен.

Атанас Костадинов разбира от екология, бил е зам.-министър

Депутатът Атанас Костадинов два пъти е бил зам.-министър на околната среда и водите и е в свои води в ресора, затова застава начело на едноименния червен съвет. Има две магистратури - социология и философия, както и специализация в Харвардския университет. През 2014 г. е президент на Международната комисия за защита на река Дунав към ООН.

Шефът на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев ще отговаря за туризма

Председателят на общинския съвет в Златоград и местен червен лидер Емил Хумчев е едно от новите имена на БСП. На него лидерката е поверила Съвета по туризъм. Той бе кандидат на БСП за кмет на Златоград. Завършил е колеж по туризъм в Благоевград, а преди това и СПТУ по туризъм в Смолян. Преди да влезе в политиката, имал частен бизнес. Бил е зам.областен управител при кабинета “Орешарски”.

Училищният шеф Милко Багдасаров оценява науката

Дългогодишният и настоящ директор на най-голямото училище в Южна България - СОУ “П. Р. Славейков” в Кърджали, Милко Багдасаров, оглавява Съвета по образование. Като депутат в 42-ото НС той бе зам.-шеф на ресорната комисия. Има няколко висши образования - завършил е математика, информатика, бизнес и държавна администрация и счетоводство. Той е най-дългогодишният областен лидер на БСП - Кърджали.

Георги Йорданов - стоматолог начело на здравеопазването

Зам.-шефът на комисията по здравеопазване в парламента и депутат от БСП доц. Георги Йорданов е избран начело на ресорния съвет. Той е стоматолог по професия, специалист е по социална медицина и магистър по здравен мениджмънт, има специализация по мениджмънт на здравното осигуряване в Германия и на болнични заведения в САЩ. В последните седмици името му бе забъркано в скандал с дипломата на дъщеря му.

Дадоха културата и медиите на издателката Светлана Шаренкова

Проф. Светлана Шаренкова, която като издател е на “ти” с проблемите на медиите, застава начело на ресорния съвет. Тя е завършила социална психология в Московския държавен университет и е работила в Института по социология към БАН. Доктор по политология. Била е директор на фонд “13 века България” с ранг зам.-министър на културата в кабинета “Виденов”. Председател на форум “България - Русия” и зам.-шеф на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса и на форум “България - Китай”.

Спортният журналист и експиар на ЦСКА Иван Ченчев отговаря за младежта и спорта

Дългогодишният спортен журналист и бивше пресаташе на ЦСКА Иван Ченчев е начело на Съвета по младежта и спорта. Той има опит и в двете сфери, тъй като, преди да влезе в политиката, е работил като треньор по футбол в Торонто, Канада. Там основава футболна академия и създава първия български футболен отбор от деца на 15-16 г. Магистър е по елитен спорт, треньор и мениджър от НСА. Депутат втори мандат и шеф на ресорната комисия в парламента.