Експерти обсъждат носенето на маски на открито

https://www.24chasa.bg/novini/article/9135472 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Започва 24-часова работа Национален логистичен щаб

Вечерен час може да бъде въведен за учениците в община Гоце Делчев като поредната мярка срещу разпространението на коронавируса. Това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов след приключило току-що заседание на Областния кризисен щаб с участието на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

В Гоце Делчев ситуацията е тревожна и утре се очаква решението на общинския щаб за нови по-строги мерки. Нови 10 легла за болни с коронавирус ще бъдат разкрити във Вътрешно отделение на болницата в Гоце Делчев. Обмисля се лекари-специализанти, които са на договор с болницата, но карат стажовете си в София, да се върнат, за да работят в болницата в Гоце Делчев, обясни пък здравният министър проф. Ангелов. Ще се даде възможност на студентите от Медицинския колеж в Благоевград са стажуват в болниците в областта и да подпомогнат медиците там.

Утре на заседание на експертните съвети ще се дискутира носенето на маски на открито, за което се обявиха много лекари и медицински сестри.

От следващата седмица в София ще заработи 24-часов Национален логистичен щаб, по подобие на кол-център. "Държавата ще е разделена на 6 района, а целта ще е да се компенсират всички дефицити в системата и да са подобри комуникацията между структурите. Да няма хора, които чакат да бъдат приети в болница или преместени от едно в друго лечебно заведение или пък една болница има нужда от ремдесивир, веднага да бъде снабдена", обясни министър Ангелов задачите на новия щаб.

След засиления контрол върху спазването на мерките се очаква спад на заболеваемостта с 30%, прогнозира здравният министър.