Спорни промени в Закона за лова: Ще се използват ли отрови и експлозиви?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9136213 www.24chasa.bg
На лов Снимка: Пиксабей

Това, което се предлага като промени в Закона за лова и опазването на дивеча, компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане един човек ловец, трябва да премина специализиран курс и да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ инж. Васил Василев – председател на УС на Сдружението на ловците и риболовците.

Предвижда още се специализираните органи на реда-армия и полиция, да могат да се включват в мерките за борба със заболявания по животните, отбеляза той.

Според инж. Юлиян Русев – началник, отдел "Ловно стопанство" в ИАГ, тези длъжности лица, които биха прилагали този начин на ловуване, също ще са ловци.

„Едно от изискванията за успешен ловен излет е ловците да познават както навиците на дивеча, така и особеностите на конкретното място. Изключвам възможността хора, които идват от някъде и не познават теренните особености, да могат да извършват успешен отстрел“, каза инж. Васил Василев. „Практиката показва друго – единствената страна в Европа, която се пребори с Африканската чума по свинете, е Чехия. Там постигнаха успех именно, защото наложиха този начин на ловуване. Те забраниха на ловните стопанства в районите на заразата да отстрелват животните и вкарах длъжностни лица. Успяха за месец и нещо да отстрелят дивите свине, които бяха заразени“, посочи инж. Васил Василев. Спорните промени в Закона за лова и опазване на дивеча дават възможност за употреба на отрови и експлозиви по време на лов.