Ревизираният закон за патентите набляга на иновациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9136321 www.24chasa.bg

Върховният законодателен орган на Китай одобри новата версия на закона за патентите, който ще бъде приет официално на 1 юни следващата година.

Той предвижда по-строги наказания за нарушителите, като глоби от 30 000 (4 476 щатски долара) до 5 милиона юана, а съдилищата имат право да изискат от нарушилите закона да платят финансово обезщетение в размер до пет пъти на причинената загуба.

Измененията в закона са в съответствие със националната стратегия за изграждане на иновативна държава, твърдят анализаторите.

Китай обеща през 2020 г. да защитава по-добре правата върху интелектуалната собственост в споразумението със САЩ, но ревизията на закона за патентите започна през 2018 г.

През последните години страната значително подобри иновационния си капацитет и количеството на интелектуалната собственост. Китай е водещ в света по отношение на патентите от 2011 г. насам. Според статистиките на управлението на интелектуалната собственост през първата половина на 2020 г. са били регистрирани 2,95 милиона патента в три категории – за изобретения, за полезни модели и за дизайн.

Ревизираният закон включва повече разпоредби за лекарствата, което е бонус за фармацевтичните компании, които разработват продукти срещу COVID-19.

Патентното право не се отнася само до защитата на интересите на компаниите. То балансира и обществените интереси с интересите на притежателите на патенти, уверени са китайските експерти.