Започва втори прием по de minimis за животновъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/9137568 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Започва втори прием по de minimis за животновъди от днес до 6 ноември, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/.

Допълнителният прием е за стопаните, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Той се открива във връзка с отправените искания от животновъди и браншови организации за предоставяне на възможност за финансиране на стопаните, които не са успели да кандидатстват по първия прием, уточняват от ДФЗ.

Предвиденият допълнителен бюджет е 2 660 000 лв. Крайният срок за изплащане на помощта е 10 декември, се посочва в съобщението.

Ще бъдат подпомогнати земеделски стопани, подали валидно заявление за директни плащания по схемите за обвързано подпомагане за животни или по преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за Кампания 2020, които не са получили подпомагане на предходния прием по de minimis за животновъди, посочват от ДФЗ.

Целта на извънредната помощ е да се подкрепят стопаните, които търпят загуби заради сушата и негативното влияние на пандемията от коронавирус (COVID-19). Общият размер на средствата по схемата de minimis, който един земеделски стопанин или предприятие може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години, уточняват от ДФЗ.

През септември ДФ " Земеделие" изплати близо 23 млн. лева в помощ на над 13 хил. животновъди, припомнят от фонда.