Сачева: За преизчисляване на пенсиите трябват по-добри икономически показатели

https://www.24chasa.bg/novini/article/9137576 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Николай Литов

Увеличението на минималната пенсия до 300 лв. демотивира хората да се осигуряват на реални доходи, казват от АИКБ

Повече пари за безработните и за майчинството през втората година , искат синдикатите

300 лв. минимална пенсия и 1440 лв. максимална от 1 януари, както и увеличение на всички с 5% от 1 юли, предвижда проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване. Днес документът ще се гледа от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

"За преизчисляването на пенсиите с по-нови доходи са нужни по-добри икономически показатели. Ако трябва да осъвременим пенсиите с дохода от 2015 г., то това ще струва 1,2 млрд. лв., а с доходите от 2019 г. стигат 3,8 млрд. лв. В година, в която не очакваме много добри приходи, защото все още ще имаме икономически сътресения, няма как да се случи това", обясни социалната министърка Деница Сачева преди да влезе на Надзорния съвет. И обясни, че вдигането на минималната пенсия на 300 лв. и на тавана да 1440 лв. запазва сегашното съотношение.

Увеличението на минималната пенсия с 20% до 300 лв., а увеличението на останалите само с 5% демотивира хората да се осигуряват на реалните си доходи. Това каза председателят на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Стефан Василев. И обясни, че това е причината Асоциация на индустриалния капитал в България да не подкрепи бюджета на ДОО.

Имаме критики по бюджета. Изкривяването на пенсионната реформа не е добро решение, хората очакваха много неща, които не намериха решение в този бюджет, каза още Василев. Категоричен е, че минимална пенсия не трябва да има, а хората трябва да получават спрямо личния си принос. Всичко друго трябва да се случва през социалното подпомагане, каза още той.

"Проектобюджета на НОИ изглежда като миналогодишния. Има две неща, които ни притесняват. Едното е, че майчинството през втората година отново ще е 380 лв.", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. И обясни майките са принудени да си гледат децата през втората година, защото в големи градове има проблем с детските градини. Синдикатът настоява и за вдигането на обезщетението на безработица до минималната заплата.