Урсула фон дер Лайен управлява ЕК от Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9137604 www.24chasa.bg
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен СНИМКА: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е в Германия, съобщи днес говорител на институцията на пресконференция след многократни въпроси, в които се настояваше да се уточни нейното местонахождение.

Фон дер Лайен не бе длъжна, а доброволно реши да се постави в самоизолация миналата седмица, след като бе установено, че е контактувала със заразен с Ковид-19, поясни говорителят. Първоначално той заяви, че Фон дер Лайен е "извън Брюксел" и отказваше да посочи къде по-точно изтърпява доброволната си самоизолация, предава БТА.

Председателят на ЕК напусна миналата седмица внезапно заседанието на Европейския съвет, след като научи, че е контактувала със заразен. Тя уточни, че в същия ден изследването й за заразяване е било отрицателно, но въпреки това взима предпазна мярка.

Според нейния говорител тя не е нарушила правилата, действащи в Белгия, според които няма право да напуска страната в подобни случаи. Говорителят заяви, че председателят на ЕК продължава да работи и вчера е ръководила от Германия седмичното заседание на еврокомисарите.

По-рано тази година ирландският еврокомисар Фил Хоган бе принуден да подаде оставка заради неспазване на противоепидемичните правила. Това откри сложната процедура по назначаване на нов еврокомисар от Ирландия с преразпределение на задачите в ЕК и с полагане на изпит пред евродепутатите.