Съюзът на военноинвалидите иска добавка към пенсиите на 168 военнопострадали

https://www.24chasa.bg/novini/article/9137649 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите настоява Министерството на труда и социалната политика да изпълни решение на Комисията за защита от дискриминация от октомври тази година и да се осигури финансова подкрепа за 168 военноинвалиди с над 90 на сто степен на увреждане и с определена чужда помощ. Това стана известно от пресконференция на съюза в Националния пресклуб на БТА.

Изчисленията на съюза показват, че допълнителната финансова подкрепа би струвала на държавата 350 000 лв. годишно. По думите на адвокат Иван Сотиров според комисията е основателен сигналът на съюза за това, че в Закона за хората с увреждания е пропуснат терминът военноинвалиди. Той заяви, че парламентът също следва да направи промени в закона.

Председателят на съюза Петър Велчев призова социалния министър да изпълни решението на комисията, в противен случай ще поиска оставка.

По данни на НОИ към юни тази година 2214 са военноинвалидите в страната, а 2145 са военнопострадалите, каза Велчев. Членовете на съюза са 3473, от тях военноинвалиди са 1648, останалите са военнопострадали, допълни Емил Гуджев - председател на Контролния съвет на организацията.

От съюза имат предложения и по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както и по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.