Брюксел ни съветва да продължим санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/9138767 www.24chasa.bg
Санирани блокове в столицата.

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни дори трябва да представи стратегия за дългосрочно обновяване на сградите, така че да покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност, като се наблегне най-вече на тези с най-лоши показатели. Това гласи една от препоръките на Брюксел в оценката за българския национален план “Енергия и климат”, който бе приет от кабинета в началото на годината.

Другите препоръки са да предприеме мерки, подкрепящи стратегия за раздяла с въглищата и ангажиране с ясен график за това.

Наскоро Европейската комисия публикува предложение за въвеждане на минимални задължителни стандарти за енергийна ефективност на съществуващите сгради. В документа, който в окончателен вид ще бъде публикуван през пролетта, също се иска да се модернизират съществуващите жилища, така че да отговарят на новите изисквания, като се предвижда за това да допринесе и новият възстановителен фонд на ЕС, който е на стойност 750 млрд. евро. Новите стандарти и финансирането на обновяването на жилищата в тази връзка обаче станаха известни, след като България изготви и изпрати в Брюксел интегрирания национален план “Енергия и климат”.

В публикуваната вчера оценка една от критиките е, че България не е направила оценка за енергийната бедност - няма изчисления за това колко домакинства са енергийно бедни, нито е посочена индикативна цел за намаляване на този брой.

Това пречи на страната да премине към напълно либерализиран пазар, докато защитава най-нуждаещите се, пише в оценката.

“Планът предоставя полезна информация за обновяване на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради. Но все още не е представена стратегия за дългосрочно обновяване”, пише в оценката.