ДАНС спряла над $ 2 млн. към Турция на бизнесмен, сочен за близък до Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/9139066 www.24chasa.bg
Бургаският бизнесмен Николай Филипов

Апелативният спецсъд запорирал сметките на две дружества на Николай Филипов

Парите били за купуване на плавателни съдове

Крупният бургаски бизнесмен Николай Филипов, който е разследван за данъчни престъпления и пране на пари, опитал да изпрати в Турция над 2 млн. долара за купуване на плавателни съдове дни след като излязъл от ареста. Това става ясно от определение от 19 октомври на тричленен състав на апелативния спецсъд с председател Георги Ушев и членове Стоян Тонев и Николай Димитров.

Двете транзакции обаче се провалили, защото били засечени от дирекция “Финасово разузнаване” в ДАНС. Филипов е собственик на пристанище “Порт Европа” в Бургас, бивш президент на ФК “Нефтохимик” и още десетки фирми. Той е сочен за близък до бизнесмена Васил Божков, който от края на януари се укрива в Дубай.

На 1 септември Филипов беше задържан по обвинение за пране на пари и данъчни престъпления. Според разследващи при претърсванията били намерени близо 1,5 млн. лв. На 4 септември петък, късно вечерта беше пуснат от спецсъда срещу 100 хил. лв. гаранция. Прокуратурата протестира, като делото все още не е минало на втора инстанция заради здравословните проблеми на бургаския бизнесмен. В края на септември той постъпи в болница за операция на апендицит. За свободата му предстои да се решава отново на 22 октомври.

На 8 септември, вторник тоест три дни след като Филипов излязал от ареста, той наредил от сметката в българска банка на дружеството му КСР ЕАД да бъдат преведени 1 174 000 долара в турска банка. Получател била американска компания, която търгува с яхти и кораби.

Съгласно закона за мерките срещу прането на пари Филипов попълнил декларация. В нея посочил, че

средствата са

с произход

“временна

финансова

помощ

от “Алси” ЕООД - също негова фирма.

Пак на 8 септември бургаският бизнесмен наредил втори превод. Той бил от банковата сметка на дружеството му “Ексел Рисакъл” ЕАД в българска банка в размер на 1 371 000 долара по сметка в друга турска банка.

Бенефициент

била също

компания за

плавателни

съдове

Основанието за превода била фактура от 27 август 2020 г. Филипов пак посочил, че сумата е “временна финансова помощ от “Алси” ЕООД.

Двата превода обаче били осуетени, защото шефът на финансовото разузнаване в ДАНС наредил спирането им. Той докладвал на Специализираната прокуратура, където се води разследването срещу Филипов.

На 15 септември спецсъдът запорирал банковите сметки на двете дружества - КСР и “Ексел Рисакъл”.

Мотивите на съда са, че не е изяснено дали произходът на средствата е от договор за заем, че постъпленията по сметките са от дружества, които според прокуратурата са със “съмнителен профил и се контролират от свързани лица”. Липсвали и данни за основанията за преводите.

Защитата на Филипов обжалвала пред апелативния спецсъд.

В понеделник тричленен състав с председател Георги Ушев потвърдил запора. От мотивите на съда става ясно, че от движенията по сметките на двете дружества, които се открити през пролетта на тази година, “не се установили обичайни приходи и разходи, свързани с развиване на търговска дейност”. Всички постъпления по тях били с посочено основание “по договор за заем” и “увеличаване на уставен капитал” и изхождат от “Алси” ЕООД.

В посочените основания за преводите и в приложените копия от “инвойс фактури” се сочело, че с парите трябвало да се купуват плавателни съдове. “Тези “инвойс фактури” не са придружени с никакви други документи, свързани с договорните отношения по твърдените сделки, а за действителността на сделките е необходимо същите да бъдат сключени в предвидената от закона форма”, казват съдиите.