Австралийски политически партии критикуват местната разузнавателна агенция за клевети срещу Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9139447 www.24chasa.bg

„Все повече доказателства показват, че Австралийската разузнавателна служба (ASIO), стои зад заблудата за „нарастващото влияние на Китай в Австралия“. Всичко това ясно показва сериозността на антикитайската дезинформация, която руши отношенията между Австралия и Китай и как „Алиансът на петте очи", воден от САЩ и Великобритания, се меси чрез ASIO във вътрешните работи на Австралия и я кара да се конфронтира с Пекин.“ Това предаде Радио Китай.

Горният текст е извадка от поредицата доклади „Китайски разкази“, публикувани наскоро от Австралийската гражданска партия в нейното седмично списание „Australian Alert Service“. В статиите се изброяват голям брой факти, които разкриват, че ASIO използва различни средства за създаване на антикитайски настроения в Австралия през последните години и актове, подкопаващи китайско-австралийските отношения.

Като един от най-активните членове на „Алианса на петте очи“, австралийската разузнавателна агенция играе важна роля в стратегията на САЩ за ограничаване и потискане на мирното развитие на Китай. Късогледството на ASIO и стремежът му да задоволи личните си интереси, причиниха големи вреди на дългосрочното сътрудничество между Пекин и Канбера.