Топящи се ледници разкриха древни артефакти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9139807 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Благодарение на активно топящите се в Алпите ледници, група археолози откри по тези места древни артефакти, съобщи „Дейли Мейл”.

Изследователите открили нишка от растителни влакна на възраст около шест хиляди години, дървена фигурка, обувки с връзки от третото хилядолетие пр. н. е. и други съкровища. Всички предмети са съхранени в отлично състояние, тъй като ледът ги е предпазвал от гниене, предаде Dariknews.

Учените осъзнават какво разрушително въздействие имат климатичните промени върху околната среда. Но въпреки това откриват и нещо положително в тях: топящите се ледници предоставят на експертите „възможността” да разширят знанията си за живота на хората, обитавали планините преди хилядолетия. В науката дори се появи нова област, наречена ледникова археология.

Дълго време учените смятаха, че доисторическите хора не са напускали високите планини, но направени неотдавна проучвания опровергаха тази теория. Откритията дават основание да се смята, че хората са се качвали толкова високо в планините, за да търсят кристали и различни полезни изкопаеми.