Ломбардия и Кампания въвеждат вечерен час заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9142212 www.24chasa.bg

В най-богатата италианска област Ломбардия, където живеят над 10 млн. души и се произвежда една пета от БВП, се въвежда вечерен час заради рекордния брой заразени с COVID-19.

От 22 октомври се забраняват излизането от къщи и движението в часовете между 23 вечерта и 5 сутринта. Излизането може да стане само при спешни случаи и заради работа нощна смяна. Министърт на здравеопазването Роберто Сперанца и губернаторът Атилио Фонтана подписаха заповедта за забраната, която ще важи до 13 ноември.

Предвидени са глоби до 3000 евро за нарушителите. Целта е да се избегне струпването на хора пред заведенията нощно време. Излизането по спешни нужди трябва да бъде оправдано чрез подписани декларации. Само на 21 октомври в Ломбардия бяха регистрирани 4126 нови случая на заразени от 36 000 направени теста, което е абсолютен рекорд от началото на пандемията. Това значи 11% положителни тестове от общия брой проби. 20 души са жертвите за деня в областта.

В южната област Кампания, където вирусът също галопира рекордно, губернаторът Винченцо де Лука подписа заповед за забрана на движението между провинциите от 23 октомври. Тогава влиза в сила и забрана за излизане от вкъщи в часовете между 23 вечерта и 5 сутринта по подобие на Ломбардия. Кампания поиска спешно от Гражданска отбрана да ѝ бъдат изпратени нови 600 лекари и 800 медицински сестри. Де Лука затвори посещенията в училищата в областта, предизвиквайки критиките на министъра на образованието. От понеделник Де Лука обеща да отвори началните училища, ако бъдат осигурени условия на сигурност в тях.