Заради 167 берачи на грозде в Лион сме в топ 5 по трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9142213 www.24chasa.bg
През 2019 г. разбиха мрежа за експлоатация на български работници край Лион. СНИМКА: Европол

У нас, във Франция, Белгия, Румъния и Австрия се водят най-много дела

Българите, наред с гражданите на Румъния, Унгария, Франция и Холандия, са сред най-честите жертви на трафик на хора в ЕС. Това сочи доклад, представен в сряда от Европейската комисия. Сексуалната експлоатация продължава да бъде най-разпространената цел. В няколко държави обаче се съобщава за увеличаване на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

В този контекст в доклада е споменат конкретен случай, при който били установени 167 български граждани, жертва на трафик. Българо-френска следствена операция с участието на Европол и Евроюст през 2019 г. успя да разбие престъпната група, експлоатирала имигранти за гроздобер край Лион при крайно мизерни условия. Арестувани бяха 4-ма членове на групата - трима от България и един от Франция.

За 2017 и 2018 г. на ниво ЕС са установени 14 145 случая на трафик, половината на граждани на ЕС. Сред останалите пострадали от това явление в Европа най-често са граждани на Нигерия, Китай, Украйна, Мароко и Индия.

Данните показват, че най-често трафик с цел престъпления и принудителна просия се наблюдава в България, Хърватия, Гърция, Холандия и Полша. Обикновено жертви стават бедни или зависими хора от малцинствата, които биват принуждавани да крадат, мамят или да продават наркотици.

България, наред с Франция, Белгия, Румъния и Австрия, е сред страните в ЕС, където се водят най-много дела за трафик на хора. 70% от повдигнатите обвинения са спрямо европейци. Около пет на сто от жертвите са били заставяни да работят принудително. Над две трети от обвиняемите са мъже.

Отчита се, че всеки трети случай на трафик в ЕС се извършва в рамките на една и съща държава. Най-често (72%) жертвите са жени и момичета.