Без цензура, призоваха 6 медийни организации собственика на Би Ти Ви. "Ценим независимата журналистика", бе отговорът

https://www.24chasa.bg/novini/article/9142433 www.24chasa.bg
ПЕТР КЕЛНЕР

Ще продължим да се придържаме към ценностите, които направиха новините на СМЕ широко уважавани, отговори Дидие Щосел, който вече е шеф на 4 от телевизиите на чешкия милиардер

Няколко международни журналистически организации, сред които Международният институт за пресата (IPI) и “Репортери без граници”, пратиха писмо до Петр Келнер, с което го призовават публично да се ангажира, че ще поддържа свободата на медиите и ще уважава редакционната независимост въпреки какъвто и да е политически или финансов натиск.

Компанията на Келнер PPF Group е новият собственик на групата “Сентрал Юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ), която включва Би Ти Ви, чешката тв Нова и словашката “Маркиза”.

“Ще продължим да се придържаме към ценностите, които направиха новините на СМЕ широко уважавани. Вярваме, че нуждата от плурализъм на мненията вече е дълбоко вкоренена в амбицията за повече зрители и пазарен дял на всяка силно конкурентна телевизия и на медийния пазар.

PPF и СМЕ ценят независимата, обективна, плуралистична и висококачествена журналистика и колко е важно тя да продължава. PPF Group вярва в свободата, демокрацията, предприемачеството, професионализма и плурализма на мнения. Това са ценностите, които сме ангажирани да поддържаме като собственици на СМЕ”, отговориха още същия ден новите главни изпълнителни директори на СМЕ - Дидие Щосел (бившият шеф на Нова тв, който сега ръководи телевизиите в Чехия, Словакия, Словения и Румъния) и Любош Йетмар, който отговаря за България.

Организациите, които защитават журналистите и свободата на печата, обясняват, че с придобиването на СМЕ от страна на PPF - това са 30 телевизии с приблизително 45 млн. зрители, чешката компания ще получи дългосрочно влияние върху медийната среда в Централна и Източна Европа. Сделката приключи във време, в което свободата на медиите и независимата журналистика в региона са под значителен натиск, се казва в писмото.

Журналистическите организации призовават компанията да се въздържа от промотирането на каквито и да е бизнес или политически интереси. "Журналистите трябва да имат възможност да следват историята, където и да води тя", пише още в писмото им.

В контекста на бизнеса на PPF в Китай те казват: “Молим ви да гарантирате, че медиите, които притежавате, са свободни да публикуват критични материали за китайската политика или инвестиции в техните страни без натиск да се смекчават позициите или да се избягват определени теми.”

Журналистите обясняват, че се обръщат към Келнер, тъй като директорът за връзките с обществеността в компанията Владимир Млинар е казал преди време пред чешка медия: "всеки, който купува собственост, включително медия, и плаща много пари за това, има правото да се възползва от собствеността си". Обяснил е още, че PPF ще прави "честна, балансирана търговска телевизия".

Откритото писмо до Келнер е подкрепено още от Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Европейската федерация на журналистите (EFJ), ARTICLE 19 и Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT).