Турция строи обществени тоалетни в катедралата Света София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143123 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Опасността за структурата на Света София в Константинопол бе подчертана от неотдавнашната задача за изграждане на тоалетни (!) в катедралата, търг, който предизвиква реакциите на учените, пише гръцкото издание Protothema.

Главната дирекция на институциите към турското министерство на културата и туризма обяви търг за изграждане на тоалетни в Света София, въпреки че известният турски професор по история Илбер Ортайли предупреди преди две години за опасностите от подобен ход, тъй като не могат да бъдат създадени дренажни канали под Света София, предава "Фокус".

„Какво ще правим, ако 3,5 милиона посетители годишно ‘оставят’ по един литър всеки? Толкова е абсурдно, а дискусията толкова наивна и глупава. Никой не може да каже какъв ефект ще има върху структурата на сградата. Не знаем основите отдолу. Тъй като няма проучване, те не позволяват никакво проучване“, оплака се той в изявление, което днес се припомня от турските медии, за да се критикува решението за изграждане на тоалетна вътре в паметника.

Въпреки реакциите на учените обаче, проектът беше окончателно възложен на 15 октомври 2020 г. на Iras Yap? Organizasyon A.S., компания, която поддържа тесни връзки с политици, близки до турския президент Ердоган, за 102 000 евро.

Изграждането на тоалетните е планирано да приключи до 11 август 2021 година.