Доналд Тръмп: В Русия най-вероятно ни смятат за най-големите глупаци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143146 www.24chasa.bg
Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп вярва, че Русия има ниско мнение за САЩ в светлината на политическите скандали. Американският лидер направи съответното изявление, говорейки в сряда на предизборен митинг в Северна Каролина. Събитието беше излъчено от Fox News.

Президентът на САЩ в речта си засегна скандалните имейли на сина на кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън, откъси от които бяха публикувани миналата седмица от New York Post. По-специално, Тръмп отново разкритикува председателя на специалната разузнавателна комисия на Камарата на представителите, демократът Адам Шиф, който изрази мнение, че уж разузнавателната общност смята, че ноутбука и имейлите на Хънтър Байдън са неразделна част от руската кампания за дезинформация, предава "Фокус".

„[Историята] с ноутбука е просто катастрофа“, каза Тръмп в реч пред своите поддръжници. „Шиф казва, че Русия го е направила“, продължи президентът. „О, Русия, Русия <...> Те вероятно си мислят, че сме най-глупавият народ“.

От посочената кореспонденция следва, че Хънтър Байдън е уредил представител на украинската енергийна компания Burisma Holdings, в борда на която е бил член, да се срещне с баща му, докато последният е бил вицепрезидент на САЩ. Байдън-старши, заемащ този пост, призова за освобождаването на главния прокурор на Украйна Виктор Шокин, който започва разследване на Burisma. Това даде основание на републиканците да обвинят Байдън-старши и сина му в участие в корупция.

По-рано директорът на американското национално разузнаване Джон Ратклиф заяви, че разузнавателната общност няма причина да смята скандала около кореспонденцията на сина на Байдън за неразделна част от кампанията за дезинформация, за която се твърди, че произтича от Русия. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта, че има всички основания да вярва, че заключенията на Ратклиф са напълно верни.

Тръмп, в светлината на публикацията на New York Post, обвини Байдън в лъжа и участие в корупция. Според републиканеца многократните изявления на Байдън, че никога не е говорил с Хънтър за бизнес връзките му, са лъжа. Тръмп нарече Байдън корумпиран политик, който не може претендира за поста президент.

По-рано щабът на Байдън съобщи, че той не се е срещал с говорител на Burisma, според официалните графици на демократа през последните години. Помощник на политика обаче призна, че кратка среща на Байдън със служител на украинската компания е технически възможна, но изключително малко вероятна.