Специалистите от доболничната помощ и студенти, последен курс, на помощ в болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143388 www.24chasa.bg

Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците. Имаме сериозен недостиг и имаме нужда от помощ, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

София, Благоевград, Шумен, Пловдив и Бургас са областите с най-много болни с COVID-19 в болница

Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. Специалистите от доболничната помощ, т.е. пулмолози, инфекционисти, вирусолози и специалисти по вътрешни болести, както и студенти по медицина, в последен курс на обучение, ще бъдат включени в болничните екипи, които лекуват пациенти с коронавирус, за да подпомогнат колегите си.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб днес.

Заедно с него са главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев и директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев.

Припомняме, че отново бе регистриран рекорд на новозаразени у нас - 1472 през изминалото денонощие, а починалите за последните 24 часа са 29.

"Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците. Имаме сериозен недостиг, свързан с техния физически капацитет. Голяма част от тях са заразени, други са болни, някои са в реанимации. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в лекарите от специализираната доболнична помощ, които работят в ДКЦ-та. Днес ще имаме видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и факултети, за да може студентите 6 курс да помогнат там, където стажуват и това да им се брои за стаж", каза проф. Ангелов.

590 са активни случаи на заразени медици от първа линия към момента. Позитивни за последното денонощие са 45, като 3 от тях са в интензивни структури.

"Единственият начин да намалим натиска върху системата е да спазваме мерки. Днес в 15 ч ще имаме среща с Българската асоциация на собствениците на заведения, с които ще обсъдим допълнителни мерки. В 16 ч ще бъдете уведомени за резултатите от тази среща", обяви още министърът.

София, Благоевград, Бургас, Шумен и Пловдив са областите с най-много хоспитализиран и пациенти, заразени с коронавирус. 425 са те в София, 208 в Пловдив, 197 в Благоевград, 97 в Бургас и 82 в Шумен. Въпреки че в столицата приетите в болница са най-много, сред заразените преобладават тези, които изкарват инфекцията без или с много леки симптоми. Именно те са хората, които разпространяват вируса, обясни шефът на РЗИ - София д-р Данчо Пенчев.  

Въпреки ръста на заразени у нас, страната ни запазва мястото си в Европа, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Запазваме мястото си в класацията, сред 31 страни в ЕС и Европейското икономическо пространство. На

21-о място по заболяемост сме в ЕС и на 9-о по смъртност", каза той.

Само Видин е със заболяемост под 20 на 100 000 и е единствената към момента, която остава в зелената зона. Голяма част от областите са преминали в оранжевата зона (с между 70 и 120 заразени на 100 000 души за последните 14 дни). Вече има и 6 в червената зона. Вероятно голяма част от оранжевата зона, ще минат в червената до другата седмица.

Пазари, тържища, площади, пешеходни зони, изчакване на опашка пред административни сгради и банки, са основните места, където ще се носи маска навън, каза още доц. Кунчев.

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев