Бъдещият космически команден център на НАТО ще засили геостратегическото напрежение, смятат китайски експерти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143426 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Създаването на нов космически команден център на НАТО в германската авиобаза „Рамщайн“, с мотива противодействие на Китай и Русия, ще засили геостратегическото напрежение в района на Евразия и няма да помогне за разумния и смислен диалог за разоръжаване, смятат китайски експерти по въпросите на сигурността, предаде "Радио Китай".

Според тях, този ход е дирижиран от САЩ и целта му е да се спечели военно превъзходство в евентуална космическа война и може да предизвика надпревара в милитаризирането на околоземното пространство.

Формирането на космическия център се очаква да бъде договорено на днешната среща на министрите на отбраната на НАТО, съобщава изданието „Политико“, позовавайки се на генералния секретар Йенс Столтенберг. Във вторник той заяви, че бъдещият център ще се справи с предизвикателствата от китайската и руската антисателитни системи.

Според китайски анализатори обаче, тези твърдения на Столтенберг показват, че истинските намерения на НАТО е да засили своите разузнавателни, комуникационни и космически способности.

Предвид специфичното географско местоположение, центърът в Рамщайн ще бъде в състояние да наблюдава сателити над Европа и Азия, да подобри способностите на Алианса за тяхното унищожаване и да събира данни за противникови сателити, посочва Уан Янан, главен редактор на списание „Космическо знание“ (Aerospace Knowledge).

Китайският военен експерт и телевизионен коментатор Сун Джунпин заяви в коментар пред Global Times, че НАТО обслужва космическите амбиции на САЩ. За да постигнат целите си по отношение на Космоса, САЩ възнамеряват да създадат бойна система и космически сили в рамките на НАТО, каза той, добавяйки, че Алиансът действа на принципа „крадецът вика, дръжте крадеца“. В комбинация с настоящите им космически възможности, достъпът на САЩ до събирането от центъра в Рамщайн данни, ще им осигури важни предимства при евентуална бъдещата космическа война, посочва Уан.