Почина писателят Александър Томов, издъхнал в креслото пред телевизора

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143472 www.24chasa.bg

Известният писател и сценарист Александър Томов е издъхнал внезапно в сряда сутринта, научи "24 часа" от съпругата му Екатерина Томова.

Тя е преподавател в Благоевския университет. Казала му довиждане, дала му чаша вода и лекарствата му и заминала. Той от няколко години бил доста трудно подвижен. Малко по-късно помолил сина си да му помогне да седне на едно кресло да гледа телевизия. Дали е имал предчувствие, но последните му думи били :"Искам да бъда кремиран". И угаснал. Лекарите само потвърдили смъртта. 

А съпругата научила за края му по телефона, когато стигнала до Благоевград.

Поклонението е в събота (24.10) от 14 ч в черквата на Централните софийски гробища.

Александър Александров Томов е български писател и сценарист. Автор е на десетки книги (стихосбирки, политически романи и др.) и киносценарии.

Роден е в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г.

Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998 г. до август 2001 г.

След 1997 г. преподава кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет.

По негови сценарии са заснети популярни и предизвикващи обществени дискусии български филми през 80-те години като „Елегия“, „Романтична история“, „Маргарит и Маргарита“, "Пантуди".

Нашумява с трилогиите „Корупция“, „Новобогаташи“ и „Четвъртата власт“.

Автор е и на исторически романи като „Византийски лабиринт“ (2001), „Императрица Теофано“ (2003) и „Йешуа“ (2012), които са сравнявани с „Последното изкушение“ на Никос Казандзакис и „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун.