Китайски представител в ООН призова Сърбия и Косово да продължат диалога

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143523 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

За продължаване на диалога и надграждане на постигнатото в усилията за нормализиране на отношенията си, призова Сърбия и Косово заместник-постоянният представител на Китай в ООН Гън Шуан, предаде "Радио Китай".

„С посредничеството на ЕС, двете страни проведоха няколко кръга преговори през лятото, маркирайки официалното възобновяване на диалога помежду им след двегодишна пауза. На 4 септември те подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения и се договориха да строят заедно пътища и железопътни линии, свързващи двете страни. Това беше важна стъпка напред“, посочи дипломатът на заседание на Съвета за сигурност.

„Китай приветства това положително развитие и се надява двете страни да запазят своята политическа добросъвестност, да затвърдят положителния импулс и да постигнат съществени резултати в диалога възможно по-скоро. Толерантността, помирението, хармоничното съжителство на всички етнически групи в Косово е в техен общ интерес. Правителството на Косово трябва да създаде благоприятна среда за тази цел и да засили приятелството и взаимното доверие между отделните общности“, каза Гън Шуан.

По думите му, позицията на Китай по косовския проблем е последователна. Пекин зачита суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, разбира законните опасения и оценява положителните усилия на Белград за търсене на политическо решение на проблема. Китай подкрепя усилията и на двете страни да търсят взаимно приемливо решение чрез искрен диалог и консултации относно правната основа на Резолюция № 1244 на Съвета за сигурност, каза той.

След края на Косовската война през 1999 г. тази сръбска провинция, доминирана от етнически албанци, бе поставена под преходна администрация на ООН, а през 2008 г. обяви независимост, която е частично призната от международната общност.