Проф. Кантарджиев: Слагаме четвърто Д - витамин D

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143618 www.24chasa.bg
Проф. Тодор Кантарджиев Кадър: БНТ

В момента няма грип. Циркулацията му започва ноември месец, уточни проф. Кантарджиев

Пролетта казахме трите д-та - дисциплина за маските, дезинфекция, дистанция. Сега слагаме едно четвърто Д - витамин D за силна имунна система. Предупреждавам никакви свръх дози  - витамин D се взима с прекъсване - 10-15-20 дни. 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки за деца, в зависимост от тяхната възраст и килограми. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти.

PCR тестът трябва да се прави най-рано на четвъртия ден след установяване на контакт на заразен, а не по-рано, тъй като резултатът винаги би бил отрицателен, обясни още той.

Той направи аналогия с тестовете за бременност, които няма как да дадат положителен резултат още на следващия ден.

"Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се упражняват нещата, които са валидни са грипа и вирусните инфекции, но не трябва да се създава паника", призова той.

"Това, което ще спаси системата, са антигенните тестове", разясни проф. Кантарджиев по отношение на най-новите и бързи тестове, които се предлагат у нас. "Взима се проба дълбоко от носоглътката. Антигенните тестове са най-добри за училища, детски градини, приемни отделения на болници, деца, с температура, за личните лекари и задължително в спешната помощ", коментира той.

Според проф. Кантарджиев маските не спасяват на 100%, но намаляват значително рискът от заразяване.

В момента няма грип. Циркулацията му започва ноември месец, уточни той.