Граждани и лидери на света създава Американският университет в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143634 www.24chasa.bg

Престижната акредитация и двойната диплома привличат студенти от над 40 страни

Пренареди ли пандемията пъзела на кандидат-студентските намерения? Да, много млади хора промениха плановете си, но както досега техният приоритет е да изберат университет, който ще ги подготви отлично за житейските изненади. Добрите университети продължават да предлагат качествени програми и се справят отлично с нестандартните до скоро форми на обучение.

Американският университет в България (АУБ), който за осма поредна година заема челни места в рейтинговата система на Министерство на образованието, бе сред първите у нас, въвели качествено дистанционно обучение заради Covid-19, а през настоящата учебна година прилага хибриден модел при строго спазване на противоепидемичните мерки. „В АУБ студентът е в центъра на всички дейности“, подчертава в.и.д. президент на учебното заведение д-р Дейвид Еванс. „Затова нашият екип поема сериозен ангажимент към здравето на студентите и цялата ни общност. В същото време необичайните, кризисни обстоятелства ни амбицират да продължим да поддържаме високото ниво на обучение тук. 99,8% от завършилите университета биват наети на работа непосредствено след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен.“

Двойна диплома: светът е голям

В последните три години от АУБ отчитат нарастващ интерес към следване тук както при българските, така и при чуждестранните кандидати. Те са привлечени от високото качество на обучението, водено от преподаватели, завършили някои от най-престижните университети в света като Харвард и Оксфорд. Съществено предимство е дипломата от АУБ. Тя е призната в цял свят, тъй като университетът е акредитиран както в България, така и в САЩ.

Свобода на избора или liberal arts

Едно от основните предимства на АУБ е традиционната американска система на обучение liberal arts, която предлага. Студентите могат да изучават две специалности едновременно (половината от тях се възползват от тази възможност) или една специалност и една подспециалност. Основните специалности са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“ и „Физика“, както и интердисциплинарно обучение по индивидуална програма. Кандидатстването се осъществява 100% онлайн.

Финансово рамо

Всяка година АУБ предоставя близо 4 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти и така насърчава равните възможности. Тази година над 90% от всички първокурсници получиха финансова подкрепа от своята Алма матер. АУБ разполага и с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”, който подпомага възпитаници на АУБ да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в един от двайсетте най-добри университета в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

Реализация

Благоприятната учебна и извънучебна среда и приятелската общност в най-модерния студентски комплекс на Балканите, в съчетание с възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място. А вече над 5 000 са възпитаниците на висшето училище, които заемат ръководни позиции в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни университети в цял свят. Сред техните работодатели са Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България.