САЩ: Русия завладява Черно море, Китай също настъпва

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143833 www.24chasa.bg
Преди ден Кларк Купър бе в Граф Игнатиево, за да наблюдава съвместната охрана на българското небе от американски и български изтребители. Впоследствие той обяви и, че САЩ ще подарят на България два самолета F-16.

Не давайте пристанища на китайците, ще си загубите националния суверенитет, съветва помощник държавният секретар Кларк Купър

Русия постепенно завладява контрола над Черно море и провокациите и агресивните действия на Москва принуждават САЩ и България да предприемат съвместни действия в района.

Това обяви помощник държавният секретар на САЩ Кларк Купър, който е на посещение в София в изказване пред журналисти и дипломати.

Руските заплахи са както по въздух, така и по море, допълни той. И има реална опасност да бъде ограничена свободата на корабоплаването в Черно море, не само на военни, но и на търговски кораби, предупреди Купър. Русия постепенно увеличава и военното си присъствие в района като се е съсредоточила не само към Украйна и Крим, но е сериозна заплаха и за по-малките страни в района, добави той.

За да отговорим на заплахите на Русия в Черно море, САЩ са твърдо решени да изградят и развият заедно с България военноморския координационен център във Варна и той да стане част от инфраструктурата на НАТО, категоричен бе Купър. България трябва да увеличи и военноморския си капацитет, заяви помощник-държавният секретар на САЩ.

Китай също има интерес към завладяване на Черно море, каза още Купър. Политиката на Пекин обаче е да контролира главно търговските пристанища. В последните години има засилен интерес от Китай за инвестиции главно в пристанище Варна покрай инициативата за връзки "Един пояс, един път". Не давайте пристанища на Китай, дадете ли им контрола върху пристанище, губите от националния си суверенитет, заяви още Купър.

Част от програмата на американския дипломат е била оглед на военни бази в България, в които САЩ биха инвестирали в инфраструктура, за да се задълбочи военното сътрудничество, добави още той.

Очаквайте подробности!