Безработицата в Северна Македония се е увеличила с 50% за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9143894 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В Северна Македония в края на септември е имало 151 359 безработни спрямо 101 036 в края на септември 2019 г., показват данни на агенцията по заетостта в страната, отразяващи ефектите от коронавирусната криза върху пазара на труда, предава порталът SeeNews.

На месечна база броят на безработните се е увеличил с 4,6% през септември, тъй като в края на август в страната е имало 144 759 безработни, показват данните.

Северна Македония потвърди първия си случай на коронавирус в края на февруари. През март правителството затвори магазини, ресторанти, барове и други предприятия, за да ограничи разпространението на болестта Covid-19, но започна да облекчава ограниченията за движение в края на май, което доведе до увеличаване на ежедневните инфекции, предава "Фокус".

Наскоро случаите на нови коронавируси нараснаха с тревожна скорост, което накара правителството във вторник да ограничи работното време на баровете и ресторантите до 23 часа и да намали наполовина пътническия капацитет на автобусите.

Във вторник Северна Македония потвърди 408 нови случая на коронавирус, с което общият брой достигна 24 196, показват данните на здравното министерство. До момента 850 души са починали от коронавируса в страната.

В момента правителството на Северна Македония прилага четвърти пакет от мерки, насочени към намаляване на икономическото въздействие на пандемията със стимули като схеми за социално подпомагане на безработни, нископлатени работници и пенсионери и субсидии за заплати на фирми, засегнати от кризата.