ГЕРБ: Балтаков май е възмутен, че е отпаднало удължаването на мандата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144021 www.24chasa.bg
Тома Биков СНИМКА: Архив

"Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск и че изобщо е имало симптоми за такъв в последната година. В случая става въпрос за нещо, което вероятно нито вие, нито г-н Балтаков разбирате. Става въпрос за законодателен процес”. Това каза в декларация от името на парламентарната група Тома Биков от ГЕРБ.

Промените в закона бяха изготвени от работна група в почти пълен консенсус, категоричен бе той. Подчерта, че предложенията ще минат през обществено обсъждане, а след това ще се гласуват и на две четения в парламента, затова не приемали и упреците, че поставят ултиматум на когото и да било.

"Законодателният процес все още е в своето начало. Доколкото разбираме генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират пред тези предложения", продължи той.

“Защо г-н Балтаков тогава не излезе да каже, че тези предложения всъщност са разумни. Бяхме обвинени в това ,че искаме да превземем БНТ, че искаме да наложим цензура", каза още той.

Вчера директорът на радиото Андон Балтаков подаде оставка с мотива, че не са приети законодателните предложения на радиото.