Вълчев: Парите за заплати на учителите догодина са с 1,380 млрд. лв. повече от 2017 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144059 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев

Догодина средствата за възнаграждения на учителите ще бъдат с 1.380 млрд.лв. повече спрямо 2017 г., каза във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев. Той посочи, че тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование. Те са увеличени с близо 700 млн.лв. Вдигат се средствата за работно облекло, за диференцирано заплащане, както и за допълнителни възнаграждения, които се дават 3 пъти годишно. "Ако искаме да имаме добро образование, трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. Учителят ще остане основния фактор за качествено образование, затова беше важно да вземем решението да инвестираме в учителите", каза министърът.

Във връзка с COVID кризата Вълчев каза, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети, основно заради разходите за дезинфектанти. "Ние предвиждаме да ги подкрепим в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение.

Министърът посочи, че са предоставени 14 млн. лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите.
"Те не са достатъчни, имаме одобрени средства от ЕС за още 80 000, които обаче са свързани с по-продължителни процедури и за наше съжаление няма да могат в близките 2-3 месеца да бъдат закупени, тъй като има недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества", каза Красимир Вълчев.

Заедно със социалния министър Деница Сачева, те участваха в конференция на КТ"Подкрепа" за бърнаут синдрома при педагозите. Стана ясно, че 60% от учителите са застрашени от "прегаряне". В най-голяма степен ги натоварва незаинтересоваността на учениците и агресивността на родителите.
В колективният трудов договор в образованието за догодина е предвидено сключване на споразумение между училищата и родителите, а целта е по-строга дисциплина на учениците и взаимна подкрепа, каза просветният министър.

В Кодекса на труда е предвидено по-ранно пенсиониране на учителите, ако те пожелаят това. Очаква се законовата промяна да стане факт до края на тази година.