Кремъл: Примирието в Карабах не се спазва

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144465 www.24chasa.bg
Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Споразуменията за прекратяване на огъня и хуманитарна пауза в Нагорни Карабах не се изпълняват от страните в конфликта. Това заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналистите, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Все още не можем да констатираме, че се спазват постигнатите преди това споразумения за прекратяване на огъня и хуманитарна пауза. За съжаление те не се спазват от страните“, каза Песков.

Той заяви, че Русия не вижда друг начин за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах освен дипломатическия. „Русия направи и прави всичко възможно, за да приведе настоящата ситуация в съответствие с политическото и дипломатическото уреждане. Все още сме убедени, че няма алтернатива на мирното уреждане“, каза говорителят.

Прессекретарят на Владимир Путин добави, че руската страна възнамерява „да продължи да полага всички усилия за разрешаване на този конфликт по мирен начин“. „Няма друг изход“, каза той.

Песков не коментира информацията, че арменската страна се съмнява във възможността за постигане на напредък в дипломатическата област. „Трябва да попитате президента на Армения“, отговори Песков.

Той добави, че участието на трети държави в уреждането на Нагорни Карабах е възможно само със съгласието на двете страни в конфликта. „Що се отнася до участието на трети страни в съществуващите формати на уреждане, то зависи изцяло от политическата воля на страните в конфликта. Двете страни са Азербайджан и Армения“, каза той, отговаряйки на въпрос за възможността за включване на Турция в решаването на ситуацията в Нагорни Карабах.