Един по-беден свят през 2020-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144634 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

През 2020-а 12 трилиона долара бяха похарчени отдържавните власти по света в подкрепа на частния сектор.На фона на тази загуба на пари отрицателните лихви бихабили решението, за да се избегнат по-големи дефицити и дасе смекчи тази безпрецедентна криза.

Нашият свят е в разгара на преустрояването си. Богатствата ни се изразходват с плашещ темп. Политиците, централните банки и по-общо всички, които са взели присърце спасяването на начина ни на живот и нашия социален мир, ще трябва да намерят начин как да се плаща на едиторите, което е единственият начин да се опазинай-същественото.В момента държавните власти полагат херкулесови усилия, за да подкрепят открито и пряко частния сектор.

В световен мащаб досега са похарчени 12 трилиона долара, само през 2020-а, за да не се допусне светът да се разпадне. Тази цифра представлява 12% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и очевидно нашите ръководители добре са осъзнали абсолютната крайна необходимост да се направи това и са си дали сметка за настъпилата изключителна ситуация.

В действителност, ако се направи сравнение, задействаните стимули през 2010 година от Г-20, след финансовата криза и то с безкрайни колебания, бяха 2% от глобалния БВП и изглеждат много по-маломощни . . . Отрицателните лихви като решение И все пак това е само начало, защото е жизненоважно да се ограничи стопяването на богатствата, които ще бъдат ипо-трудно възстановими, защото държавният сектор ще езадлъжнял значително. И въпреки това има решение дори дасе избегне увеличаването на дефицитите ни.

Освен товатакава мярка би позволила да се намери изход илинай-малкото да се смекчи тази безпрецедентна криза,съчетаваща много неблагоприятна рецесия и срив на БВП,каквито е имало само през периода на война, с масовабезработица, частични карантини, а някъде и пълни, иполицейски час . . .

Този спасителен пояс е само един познат механизъм напаричната политика в ръцете на централните банки и посъщество означава вземането на заеми да стане сотрицателни лихви. За целта, позволете ми да ви върна къмвреме, което хората на възраст под 20 години, не могат дапознават: една епоха, която не е толкова далечна, презкоято понижаването на лихвите (когато те бяха все още наравнище от 4 или 5% например) даде глътка свеж въздух наикономическата активност.

Във всички отношениямеханизмът е един и същ, когато става въпрос за пробиванена дъното на нулевата лихва. Ако бъде умело изпълнен, тойвероятно ще спести на държавата, а следователно и на нас,много пари.Европейска лихва от -3% е върховното средство засъживяване на растежа, за съживяването на търсенето и заборба с безработицата.

Една отрицателна водеща лихваосвен това би избегнала да се нанесе удар върхукредиторите и да се ограничат преструктуриранията надълговете. Бюджетната политика и други фискални меркиразбира се също са необходими в сегашната обстановка.

При все това само паричната политика, за която отговорност носят централните банки, взаимодейства с кредита, който пък е самото гориво на двигателите на съвременните ни икономики. Само отрицателни лихви, дори в голяма степен отрицателни, днес са в състояние да се спаси това, което все още може да бъде спасено.

(БТА)