“Амитица” гледа биозеленчуци и помага на други фермери да го постигнат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144757 www.24chasa.bg

Чиста храна, опазване на почвата и пчелите е цел на фирмата

“Амитица” произвежда биозеленчуци от времето, когато това още не беше модерно - вече повече от 15 години. На земеделските производители пък предлага световни продукти за растителна защита като алтернатива на вредните химии. Така компанията изпълнява мисията си да направи живота по-чист и здравословен.

В своята ферма на площ от над 60 декара край Кресна Здравка Смиленова и семейството отглеждат всякакви зеленчуци - моркови, домати, краставици, тиквички, салати, както и плодове като ябълки, ягоди, круши. В момента много се гордеят с продукцията си от пипер - миналата година успяват да реализират 19 тона от един декар.
За да споделят чистата храна с повече хора, семейство Смиленови

отваря и свой

биохотел

“Моравско село”

който се намира в местността Бойков рид край Разлог. Гостите в него могат да се насладят на ястия от здравословни продукти. Това не са само зеленчуци - във фермата се отглеждат крави, кокошки, патици, които дават мляко и яйца. В рибарника плуват пъстърви и няколко шарана.

“Това е една дългогодишна мечта - да има място, в което да покажем това, на което сме способни. Хората, които идват на гости при нас, имат различни възгледи за услугата, която искат да получат. В нашия биоресторант не предлагаме претенциозна храна, а съвсем нормални неща, но приготвени със здравословни продукти. В хотела провеждаме и обучителни семинари със земеделци”, разказва мениджърът на “Амитица” Кристина Мурдова.

Компанията е официален представител за България и на над 10 световни продукта за растителна защита. Над 90% от регистрираните продукти, позволени за биопроизводство, се предлагат именно от “Амитица”.

Фирмата е на път да стане представител и за Северна Македония. Освен това компанията разработва технологични карти, които да се използват в комбинация с препаратите. Това са

насоки как да

се отглежда

дадена култура -
растително - защитни схеми, така че почвата да остане чиста, а продуктите да нямат остатъчни количества.

“Например технологията за почвено изчистване, или т. нар. обеззаразяване. Преди години то се правеше с много тежки химически продукти. Сега вече това е много остаряло като технология, ние искаме да щадим природата и да решим трайни проблеми на земеделците. Това става чрез живи микроорганизми, които се вкарват в почвата.

Употребата на химикали през годините от Втората световна война насам е направила почвата недотам плодородна, всички неща, създадени по изкуствен път, правят растенията податливи на всякакви заболявания и по-сериозни щети от вредители. Докато тези микроорганизми си ги има в почвата, но с времето сме ги унищожили и сега е необходимо да ги вкарваме допълнително, за да върнем жизнеността на почвата. Даваме на растението добър и здрав корен и същевременно изчистваме почвата от неприятелите, които имат почвен цикъл”, обяснява Мурдова.

По този начин не е необходимо да се правят допълнителни обработки на земята, а се разчита на създаването на имунитет на растенията, което е най-новият тренд в световен мащаб.

Продуктите са подходящи за всякакви култури, дори и за цветя. Освен това са безвредни за пчелите.

За втора поредна година фирмата печели международна награда за иновация от земеделския панаир “Агра”. Признанието, че един малък семеен бизнес въвежда на пазара най-новите и успешни технологии в света, е повод за безкрайна гордост за екипа.