Молдова разследва Васил Божков и тамошната "Национална лотария"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144847 www.24chasa.bg
Бизнесменът Васил Божков

Главната прокуратура в Молдова е започнала разследване срещу монополизацията на лотарийния бизнес в тяхната страна. Това съобщават молдовски сайтове. 

Разследването на практика е срещу създаването през 2016 г. на условия, включително и лобистко законодателство и лицензии в полза на компаниите, свързани с Васил Божков, които монополизирали местния пазар.   

От молдовските сайтове става ясно, че днес главният прокурор на страната Александр Стояногло е дал брифинг, на който е съобщил, че е образувано дело за монополизация на бизнеса с лотарийни игри. Прокурорите проверявали действия, чрез които били нанесени щети на бюджета и съмнителни схеми.

Той  разказал, че според договор между държавата и частните дружества, които държали "Националната лотария на Молдова" държавата трябвало да получава 75% от приходите, а частният партньор — 25%.

В действителност  обаче държавата получавала 11,4% от приходите, а частният партньор - 89,6%.

Прокурор Стояногло подчертал, че от 1 октомври 2018 до май 2019 г. в Молдова били продадени лотарийни билети pа 325,98 млн. леи. От тях 39,5 млн. леи получила „Националната лотария на Молдова“, а частният партньор около 81,5 млн. леи, пресметнал Стояногло.

По-рано днес пък стана ясно, че 60 души са учредили вчера инициативен комитет за създаване на партията на Васил Божков "Българско лято".

Очаквайте подробности!