Ахладова за "златните паспорти": Няма да даваме BG гражданство за кратки инвестиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/9144924 www.24chasa.bg
Десислава Ахладова. Снимка министерство на правосъдието

Предлагаме за краткосрочни инвестиции на чужденци да отпадне възможността за придобиване на българско гражданство. Това пише в писмо до евркомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс правосъдната министърка Десислава Ахладова, съобщиха от ведомството.

Във връзка с писмо от комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с отправена молба да се обмисли постепенното премахване на българския режим за гражданство срещу инвестиции, чрез отмяна на съответните разпоредби в контекста на текущите законодателни процедури за изменение на Закона за българското гражданство, ви информираме, че:

На 8 октомври 2019 г. по предложение на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика и министъра на правосъдието Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл. 12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции.

По-рано днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура срещу България, ако прецени за необходимо и ако нашата страна не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. "златни паспорти".